Diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o boala cronica, cu o frecventa in continua crestere, astfel incat, daca in 1995 se inregistrau la nivel mondial 135 milioane de bolnavi pentru 2025 previziunile sunt de 380 milioane pacienti cu diabet zaharat.

Diabetul zaharat este o boala complexa si evolutiva, a carei gravitate decurge din complicatiile ce pot apare cu trecerea timpului prin afectarea:

  • vaselor sanguine mici (microangiopatia): retinopatia (afectarea ochiului), nefropatia ( afectarea rinichiului), neuropatia (afectarea nervilor).
  • vaselor sanguine mari (macroangiopatia): cardiopatia ischemica, boala cerebrovasculara, arteriopatia periferica.

Diabetul zaharat se poate asocia cu alti factori de risc cum ar fi hipertensiunea arteriala, dislipidemiile, obezitatea, putand astfel duce la cresterea riscului cardiovascular si in absenta unui control adecvat, la aparitia mai rapida a complicatiilor mentionate.

Desi nu s-a descoperit inca modalitatea de vindecare a diabetului zaharat, aceasta boala beneficiaza de solutii pentru controlul evolutiei si prevenirea complicatiilor, printr-o ingrijire complexa si permanenta, ce presupune:

  • stabilirea diagnosticului si evaluarea completa a persoanei cu diabet
  • educatie terapeutica cu optimizarea stilului de viata
  • tratament medicamentos
  • urmarirea efectelor terapeutice si a evolutiei clinice.

Tratamentul bolii se adreseaza atat controlului glicemic cat si controlului tuturor factorilor de risc.

Rate this item
(0 votes)

Clinica Medicala Aves Medicom Galati

Contact Aves Medicom