Homeopatie Galati

Dr. Grajdeanu Carmen

Ce este homeopatia?

Homeopatia este o metoda medicala de tratament ce foloseste substante extrem de diluate cu scopul de a stimula capacitatea naturala de vindecare a organismului. Pe baza simptomelor specifice fiecarui bolnav, medicul homeopat va gasi medicamentul cel mai adecvat fiecarui pacient.

Similia similibus curentur

Homeopatia se bazeaza pe principiul similaritatii, adica o substanta care provoaca simptome cand este administrata in doze mari, poate trata aceleasi simptome cand este administrata in doze foarte mici.

De exemplu, consumul de cafea determina insomnie, agitatie; in conformitate cu principiul similaritatii, in homeopatie Coffea (tosta sau cruda)este folosita pentru tratamentul insomniilor. Ceapa determina la nivelul ochilor usturimi si lacrimare iar la nivelul nasului rinoree; in doze homeopate e folosita pentru a trata alergiile, gripa, care se manifesta cu aceleasi simptome. Principiul similaritatii este folosit si in medicina conventionala in tratamentele de desensibilizare care folosesc doze mici de alergen (polen).

Cu toate acestea exista diferente majore intre medicamentele homeopate si cele conventionale; cele homeopate, fiind extrem de diluate nu sunt toxice (vezi si Homeopatie -generalitati).

Medicamentele homeopate

Medicamentele homeopate, numite remedii, sunt preparate in farmacii specializate prin procese atente de diluare si dinamizare (un mod special de agitare). Desi, stiinta nu este capabila sa explice inca modul cum actioneaza dilutiile extrem de inalte asupra organismului, experientele de laborator si cele clinice au demonstrat ca remediile homeopate produc reactii biologice. Una din teorii sustine ca in timpul prepararii unui medicament homeopat, in procesul de dlitutie si agitatie, se produce o interactiune intre materialul original (de exemplu o planta) si alcoolul si apa cu care este amestecat acesta.

Aceasta interactiune duce la aparitia de noi structuri ( "nanostructuri") care sunt "ingredientul activ" si care raman active chiar si cand proba a fost diluata de foarte multe ori.

Originea homeopatie

Principiul similaritatii ( "a trata cu asemanatorul" ) dateaza de pe vremea lui Hippocrate (460-377 i. Hr.) iar in forma sa actuala e folosit de aproape 200 de ani. Homeopatia a fost descoperita de medicul german Samuel Hahnemann (1755-1843); intrigat de practicile medicale dure din vremea sa (sangerari, lipitori, otravuri) a incercat sa reduca efectele secundare ale tratamentului medical. El a inceput sa experimenteze pe el insusi si pe un grup de voluntari sanatosi doze din ce in ce mai mici de substante si a constatat ca pe langa faptul ca efectele toxice se reduceau, eficacitatea medicamentelor se pastra si chiar crestea. A observat de asemenea, ca medicamente foarte toxice, cum ar fi mercurul, folosit in acea vreme in tratamentul sifilisului produce si vindeca simptome asemanatoare acestuia. De aici a aparut si ideea "similia similibus curentur" Lucrarile lui Hahnemann constituie baza homeopatiei, asa cum e practicata astazi.

Rate this item
(5 votes)

Clinica Medicala Aves Medicom Galati

Contact Aves Medicom